Caseïnelijm

Deze lijm is een basis voor gesso, zeefdrukinkt of verf en kan enkele dagen bewaard worden in de koelkast.
Bereidingstijd 5 minutes

Ingrediënten
  

  • 1 liter Rauwe melk
  • 4 tbsp Azijn of citroen
  • 4 tbsp natriumcarbonaat
  • 1 cup Warm water

Bereiding
 

  • Verwarm de melk tussen 37 en 70 graden ( de melk mag niet koken)
  • Voeg een lepel azijn toe. De melk begint te stremmen, indien dat niet lukt, meer azijn toevoegen. Haal van het vuur.
  • De melk zeven door een neteldoek, zakdoek of handdoek en uitknijpen.
  • Afspoelen met koud water en uitknijpen.
  • Het stremsel in brokjes verkruimelen en even laten drogen.
  • 1 kop warm water mengen met 4 eetlepels natriumcarbonaat.
  • Alles in een blender of mengbeker mixen tot een homogene massa. De lijm wordt dikker en kan verdund worden met warm water.

Opmerkingen

Deze lijm is ook een basis voor gesso, zeefdrukinkt of verf en kan enkele dagen bewaard worden in de koelkast
Je kan deze lijm ook langer door het stremsel te drogen en stampen tot korrels in een vijzel. Voeg dan een natriumcarbonaatmengsel toe net voor gebruik.