De OOOOOOOO’s van Atelier-O

Onderzoek
We onderzoeken samen met leerlingen, leerkrachten en personeel hoe we ons afval kunnen inzetten om nieuwe materialen te maken.

Onderwijs
Leerlingen worden aangemoedigd om materialen te hergebruiken en ecologisch verantwoorde keuzes te maken in hun creatieve processen.

Oorsprong
We zoeken naar de oorsprong van de materialen die we gebruiken, waar ze vandaan komen, hoe ze worden verwerkt. We bestuderen eeuwenoude recepten die in de vergetelheid zijn geraakt door de industriële revolutie. Die recepten passen we dan aan om ons afval in te verwerken.

Omzetting
Atelier-O zet afval van de productie van kunstwerken om in grondstoffen voor nieuwe creaties… die op hun beurt weer kunnen terugkeren naar ruw materiaal.

Overal
Atelier-O gaat door in alle ateliers en opties van de academie.

Open
We zetten onze deuren open voor alle leerlingen en leerkrachten. We delen recepten, materialen, ideeën, tips, …

erOp of erOnder
Een groot deel van de werken die gemaakt zijn in Atelier-O zijn volledig biologisch afbreekbaar. Ze floreren vooral bovengronds, maar geven ook voeding aan die bodem.

In een circulaire economie staat het minimaliseren van afval centraal. Grondstoffen en producten worden zo veel mogelijk hergebruikt, gerepareerd en gerecycled.

We verzamelen en sorteren zoveel mogelijk afval uit de academie. Dat komt uit de ateliers, het secretariaat, de keuken …

Bij opdrachten starten we zo veel mogelijk met natuurlijke, tweedehands en afvalmaterialen.

We overwegen of het kunstwerk de tijd moet doorstaan of een tijdelijk karakter mag hebben.

De kunstwerken zijn zo veel mogelijk demonteerbaar, omkeerbaar en terug te brengen naar het oorspronkelijk materiaal.

We verwerken oude werken.

We onderzoeken of het materiaal dat we gebruiken biologisch afbreekbaar is. Anders hergebruiken we het in een later stadium.

De Kunstacademie van Eeklo heeft al een rijke traditie met het werken met recuperatiemateriaal, maar wil nu nog een stapje verder gaan. Atelier-O is geen op zichzelf staand atelier, maar kreeg wel een uitvalsbasis in het beeldhouwatelier. Via de geslaagde growfunding campagne werd een werkplaats ingericht. Je vindt er onder meer machines om afval te verwerken en drogen, natuurlijke bindmiddelen, recipiënten en een uitgebreid sorteersysteem.